Mitä hyötyä Google Apps -tilistä?

Image representing Google as depicted in Crunc...
Image via CrunchBase

Olen erilaisten pelkästään Internetin yli toimivien pilvi-palveluiden vankkumaton kannattaja. Esimerkiksi taloushallinnan järjestelmääni käytän vain Internetin yli Pretax Oy:n tarjoamilta palvelimilta. Yksityisyrittäjänä minulla ei ole aikaa eikä rahaa asentaa itse kaikkia mahdollisia yrityksen sovelluksia omille palvelemilleni eikä varsinkaan aikaa ylläpitää kaikkia näitä tarvittavia palveluita.

Pilvipalvelut ovat monelle meistä tuttuja. Usea meistä on luonut itselleen Google-tilin, jotta voi käyttää erilaisia Googlen palveluja kuten Gmail, Google Calendar -kalenterit, Picasa, Youtube, Blogger, Google Reader, Google Plus, Google Analytics, jne jne. Googlella on melkoinen määrä palveluja, joihin on helppo liittyä ja joita ennen kaikkea on helppo käyttää suoraan Internet-selaimella.

No mitä hyötyä on sitten Google Apps -tilistä pienyrittäjälle tavalliseen Google-tiliin verrattuna?

Google Apps -tili on kuin ikioma sähköpostipalvelin, mutta se sijaitsee Googlen turvallisilla, 24 tuntia päivässä valvomilla palvelimilla. Lähes kaikki tavallisen Google-tilin palvelut ovat edelleen käytössäsi. Lisäksi voit Google Apps -tililläsi käyttää Google Apps Marketplace -yhteisösovelluksia. Yhteisösovelluksista ehkäpä tärkeimpiä mielestäni ovat asiakkuuksien hallinta (CRM, customer management), projektinhallinta, työaikojen kirjaukset.

Google Apps -tilillä voit itse luoda lisää uusia käyttäjätilejä ”omalle palvelimellesi” eli jos sinulla on omia työntekijöitä, niin voit luoda heille itse sähköpostitilin valmiiksi. Näin uudet tai vanhat työntekijäsi pääsevät heti käyttämään niitä sovelluksia, joita olet lisännyt kaikkien käytettäväksi.

Google Apps logo ring of happiness
Image by adria.richards via Flickr

Kaikkein parasta Google Apps -tilissä pienyrittäjälle on mielestäni se, että yksityisyrittäjät saavat maksutta enintään 10 omaa tiliä, jotka ovat esimerkiksi muotoa omanimi@esimerkki.fi! Jos yrityksesi kasvaa ja tarvitset enemmän kuin 10 käyttäjätiliä, niin silloin on mahdollista siirtyä Google Apps for Business -tilien käyttäjäksi maksamalla noin 5$/ käyttäjää kohden kuukaudessa.

Suosittelen tutustumaan vaikka ensiksi Google Apps Marketplace -yhteisösovelluksiin ja päättämään sen jälkeen, että voisiko omien sähköpostipalveluiden siirto pilvipalveluihin olla ajankohtaista.

Voin toteuttaa sähköpostisi siirron Google Apps -tilille avaimet käteen periaatteella puolestasi niin, että sinun ja työntekijöidesi ei tarvitse kuin kirjautua uudelle tilillesi ja voitte alkaa käyttää heti Googlen tarjoamia palveluita kuten yhteisiä dokumentteja, ryhmiä, yhteiskalentereita. Ota yhteyttä, niin autan sinua mielelläni!

Jos tarvitset apua omassa siirrossasi, niin kysy lisää vaikka kommentoimalla artikkelia!