Dane Sanders – vaikuttaja

Kategoria(t): Yleistä, Yrittäjän sankarit Avainsanat: , , , , ,
Dane Sanders
Image by SricePhoto via Flickr

Dane Sanders on yksi niistä henkilöistä joka on vaikuttanut erityisen paljon minuun yrittäjänä. Kun olin aivan tuore valokuvausyrittäjä, niin löysin Dane Sandersin ylläpitämän Fastrackphotographer.com -sivuston blogin ja jokaviikkoiset mielenkiintoise live-videohaastettelut. Videohaastattelujen ideana on haastattelemalla erilaisten alojen ammattilaisia joka viikko antaa muutama yksinkertainen omaa bisnestä eteenpäin vievä kultajyvänen. Haastateltavat eivät ole vain ammattivalokuvaajia vaan mukana on ollut myös sellaisiakin nyky-bisneksen muokkaajia kuin Seth Godin, Guy Kawasaki, Julien Smith.

Dane Sanders on tehnyt kaksi erittäin hyvää ja mielenkiintoista kirjaa:

Fast Track Photographer, Revised and Expanded Edition: Leverage Your Unique Strengths for a More Successful Photography Business

[amazon-product align=”left”]B003EY7JLM[/amazon-product]

ja The Fast Track Photographer Business Plan: Build a Successful Photography Venture from the Ground Up.

[amazon-product align=”left”]081740001X[/amazon-product]

Mikä näistä kirjoista sitten tekee mielenkiintoisen?

Erityisen mukava piirre Dane Sandersin kirjoissa aloittelevan yrittäjän kannalta on se, että kirjat eivät ole kalliita toisinkuin monet muut bisnes-kirjat. Kirjoissa on selkeä sanoma alusta loppuun ja kirjoja on miellyttävä lukea. Vaikka kirjat on kirjoitettu ensijaisesti ajatellen valokuvaajia, niin ne silti sopivat lähes minkä tahanasa alan yrittäjälle. Kirjat toimivat kuin pienyrittäjän henkilökohtaisina valmentajina. Ja näitä valmentajia yrittäjät kipeästi tarvitsevat tässä kaikkien bisnesalojen valtavassa murroksessa.  Ja bisneksistä ei vähiten murroksessa ole juuri valokuvausbisnes. Vanhat tavat luoda kannattava yritys ei enää toimi vaan on tehtävä asiat tämän päivän ehdoilla.

Kirjoissa itselleni ehdottomasti mielenkiintoisimmat osiot olivat ne, joissa tehtiin konkreettisia käytännön harjoitteita.  Esimerkiksi Fast Track Photographer, Revised and Expanded Edition -kirjaan kuuluva valokuvaan ”pDNA”-testi kertoi hyvin valaisevalla tavalla omasta tyylistäni tehdä bisnestä ja mihin suuntaan minun ehkä pitäisi bisnestäni viedä. Aivan alussa olevalla yrittäjälle The Fast Track Photographer Business Plan -kirjassa käydään läpi yrityksen nykyiseen tai suunniteltuun liikevaihtoon perustuvia yksinkertaisia laskentamalleja, joilla yrittäjä näkee jo ennen yrityksensä perustamista, että kannattaako liiketoiminta vai ei. Tämänlainen yksinkertaistettu hinnoittelua auttava laskenta on varmasti monelle yrittäjälle alussa tärkeää, jotta ei lähtökohtaisesti laskuta alihintaa omiin kustannuksiin nähden ja näin saata itseään konkurssiin.

Kirjojen sanoma kiteytyy mielestäni Dane Sandersin omaan kuvaukseen kirjojen ideasta:

”How to lead your business, not let your business lead you”